רוצים להשקיע בשוק ההון? תתערבו כמה שפחות ותנו למניות לעבוד בשבילכם במקום שאתם תצטרכו לדאוג. הנה כל מה שכדאי לדעת על השקעה פאסיבית והיתרונות שלה ביחס לאלטרנטיבות.

בדרך כלל אנחנו מתייחסים למושג "פאסיבי" בנימה שלילית, אבל יש תחומים שבהם זה בדיוק הפוך – כמו שוק ההון. למעשה, השקעה פאסיבית נחשבת כיום לאחת הדרכים הכי טובות לייצר תשואה סולידית לאורך זמן.

אם יוצאים מתוך נקודת הנחה שלכל העולם יש אינטרס להתקדם ולהיות מפותח יותר, מבינים מדוע השקעה פאסיבית היא גם פחות מסוכנת וגם בעלת פוטנציאל יותר גבוה. עוד לא השתכנעתם? קבלו כמה נקודות מבוססות לזכותה של ההשקעה הפאסיבית:

1. זה יותר זול

רוב חברות ההשקעות גובות עמלות ודמי ניהול נמוכים יותר על אפיקים פאסיביים מאשר אקטיביים. זה הגיוני לחלוטין, בהתחשב בעובדה שהשקעה פאסיבית דורשת פחות כוח אדם ופחות פעולות.

עם זאת, חשוב להדגיש: עדיין מומלץ להשוות בין דמי הניהול והעמלות של כל חברת השקעות, ובכל מקרה צריך להתאים את תיק ההשקעות לסיבולת ולסיכון הרצוי. פאסיבי או אקטיבי, יש דברים שאסור לוותר עליהם.

2. זה דורש פחות זמן

השקעה פאסיבית מתבצעת באופן שמאפשר לשמור על איזון נכון בין עבודה, פנאי, משפחה או לימודים. בניגוד למצב שבו משקיעים אקטיבית בשוק ההון ולכן מחוברים 24/7 לנתונים שזורמים אלינו מבורסות בכל רחבי העולם, כאן הרעיון הוא כאמור הפוך ב-180 מעלות.

השקעה פאסיבית 2

מבחינה טכנית, העובדה שמדובר על השקעה פאסיבית שדורשת פחות זמן או התעסקות יום-יומית לא באה על חשבון אפשרויות בחירה. על קצה המזלג, ניתן להזכיר למשל מוצרי השקעה פאסיבית ובהם עוקבי מדדים, תעודות סל מחקות או קרנות נאמנות.

אם בוחנים את ההיסטוריה וקוראים מחקרים בנושא, מבינים שקשה להכות את השוק ולהשיג תשואה גבוהה מהממוצע – בעיקר לאורך זמן – ולכן האפיק הפאסיבי הוא כל כך אטרקטיבי.

3. זה פחות מלחיץ

להשקעה פאסיבית יש גם את נקודת הזכות הפסיכולוגית. כאשר אנשים מתלבטים מה לעשות עם הכסף שלהם ושומעים לראשונה על שוק ההון, הם ישר חושבים על הסיכון. אז ברור שהסיכון הזה תמיד קיים, אבל השקעה פאסיבית מפחיתה את גורם הלחץ.

הסיבה להפחתה של גורם הלחץ היא שמדובר על אסטרטגיית השקעה שלא דורשת מעורבות. למעט תיקונים של תיק ההשקעות אחת לתקופה מסוימת, כל שנדרש הוא לשבת בצד ולתת לשוק לעבוד במקומנו.

4. זה משתלם

ממצאי הספרות הקיימת מראים שהדרך האידיאלית להשקיע בשוק ההון לאורך זמן היא באמצעות מוצרים זולים ומגוונים ככל האפשר. אז אחרי שהבנו שהשקעה פאסיבית היא גם זולה וגם מגוונת, כל שנותר הוא לקבוע את סיבולת הסיכון האישית של המשקיע.

השקעה פאסיבית 3

במילים אחרות, השקעה פאסיבית מוכיחה את עצמה לאורך זמן כי אין בה צורך לתזמן את השוק ומשום שממילא לא מנסים להשיג עליו יתרון. במקום זה, משתדלים להשיג את תשואת השוק הממוצעת בכמה שפחות השקעה של זמן וכסף. בפרספקטיבה של שנים ובמונחים של ריבית דריבית, זה כבר הופך להיות מאוד משמעותי.

5. זה מצמצם סיכונים

כל התנהגות פאסיבית היא בהגדרה פחות מסוכנת מפעילות אקטיבית, פזיזה ולא אחראית. זה לא אומר שהשקעה פאסיבית היא היחידה שכדאי לשקול אם רוצים לייצר תשואה מחיסכון, אבל עדיין מדובר על אלמנט שלא כדאי להתעלם ממנו – בעיקר אם מבנה האישיות של המשקיע הוא בעל נטייה להרפתקאות.

לסיכום, להשקעה פאסיבית יש נקודות זכות משמעותיות. מכאן והלאה, כבר צריך להכין את שיעורי הבית באופן סובייקטיבי.