מתעניינים במסחר במטבע חוץ? אספנו לכם כמה כללי אצבע שחייבים להכיר לפני שמתחילים לסחור. איך זה מתבצע? מה משפיע על התנודתיות? ואיך אפשר ליהנות מזה? בכתבה הבאה.

אחד השווקים הפופולאריים ביותר להשקעה, הן על ידי משקיעים פרטיים והן על ידי גורמים מוסדים שונים, הוא שוק המט"ח, מטבע חוץ. הרעיון של מסחר במטבע חוץ הוא מאוד בסיסי, רוכשים מטבע זר של מדינה מסוימת, ומוכרים אותו תמורת מטבע אחר. המטרה היא לייצר רווח דרך ההפרש שנוצר בין המטבעות.

בעבר, מסחר במט"ח היה הרבה יותר מפותח, בין היתר בגלל העובדה שגוש היורו לא היה קיים ולכל מדינה היה מטבע משלה. היום זה שונה, אך עדיין אפשר לראות מסחר ער בשוק זה, בוודאי כשמדובר על המטבעות החזקים, כמו למשל, דולר אמריקאי, לירה שטרלינג וכמובן היורו. מטבעות אחרים נחשבים חלשים יותר (מאחר והשימוש בהם בעולם הוא פחות והערך שלהם אל מול המטבעות החזק הוא נמוך).

יחד עם זאת, גם היום אנשים רבים בוחרים לסחור במט"ח מתוך הבנה שאפשר לייצר רווח מסוים בתקופות מסוימות. העניין הוא, צריך לדעת מתי להיכנס למסחר ומתי לצאת ממנו, וכן צריך להכיר בעובדה שמדובר בשוק תנודתי. כפי שנוכל לראות בהמשך המאמר, זה לא בהכרח דבר רע ואפילו אפשר לנצל את זה לטובתנו.

איך מתבצע מסחר במטבע חוץ ועל מה הוא מתבסס?

ישנן פלטפורמות שונות דרכן אפשר לבצע מסחר במט"ח, אך בעיקרון המסחר עצמו מתבצע בצורה דומה. אנחנו רוכשים כמות של מטבע מסוים, זו צריכה להיות כמות משמעותית בשביל שנוכל לסחור בה, וכשנרצה, נמכור אותה תמורת מטבע אחר. באופן טבעי אנחנו נחפש מטבעות שאפשר יהיה לייצר מהמסחר ביניהם, רווח מסוים. כלומר יווצר הפרש שיכול לשרת אותנו.

למשל, אם אנחנו קונים מטבע איקס שביחס למטבע הישראלי הוא נמוך, ומוכרים אותו תמורת מטבע אחר ששווה הרבה יותר בשוק. כך אנחנו נוכל לייצר רווח, בין אם אנחנו מחזיקים במטבע, ממשיכים לסחור בו או משתמשים בו לצורך מסוים.

בעיקרון, המסחר במטבע חוץ מתבסס על איכות המטבע, זאת בהתאם לאופי ואיכות הכלכלה של המדינה שעומדת מאחוריו, וכן בהתאם לתנאים מסוימים שמתרחשים בנקודת זמן זו. למשל, אם מדובר בכלכלה שנמצאת בפריחה, סביר להניח שהמטבע יהיה חזק, אך אם מדובר בכלכלה קריסה או מדינה במלחמה, אז ערך המטבע יהיה נמוך, אז ישתלם לנו אולי לקנות אותו אך ננסה למכור, לא נרוויח מכך דבר.

איך נהנים מהתנודתיות בשוק?

כאמור, שוק מטבע חוץ הוא מאוד תנודתי. איכות המטבע יכולה להשתנות בהתאם למצבים שונים, החל ממצב פוליטי, מצב גיאו פוליטי רחב, אסון טבע, מלחמה או כל דבר אחר. התנודתיות הזאת היא לא בהכרח רע, אם יודעים להתבונן עליה בצורה נכונה ולא ממהרים לבצע פעולות.

למשל, מדינה שנמצאת במלחמה, ייתכן שהמטבע שלה יתרסק, אך אם היא תצא מהמלחמה ויתחיל תהליך בנייה מחדש, סביר שהמטבע יתחזק. כנ"ל לגבי שינויים פוליטיים או שינויים בכלכלה המקומית. לכן התנודתיות יכולה לעזור לנו, אם אנחנו יודעים ללמוד אותה ולנצל אותה לטובתנו.